Vuurwerkangst - ben er op tijd bij!


 

De dagen worden weer korter en we gaan alweer snel af op de laatste maand van het jaar. De maand die voor veel dieren, met name de laatste dagen (weken inmiddels vaak) een hel is omdat ze bang zijn voor vuurwerk.

 

Wacht dus niet tot december om een plan te maken, maar ga nu vast nadenken over wat je allemaal kunt doen om je dier te helpen. Hier een paar tips:

 

Tip 1: Kijk naar wat jouw dier nodig heeft

Gelukkig weten steeds meer mensen dat je angst niet hoeft te negeren en dat je je hond of kat (of welk dier dan ook) mag steunen als ze bang zijn.

 

Wil je hond tegen je aangeplakt zitten: laat dat dan lekker gebeuren. Vlucht je kat liever de badkamer in? Prima, zorg dat de deur open is! 

 

Wat je niet moet doen is je dier zielig vinden en meegaan in de emotie. Dan denkt hij/zij: "zie je wel, mijn mens bevestigd dat het eng is, ik wist het wel!" 

 

Wat je wel kunt doen is afleiden met lekkers, leuke spelletjes, en natuurlijk ze geruststellen door ze te aaien of te TTouchen.  

 

Hoe meer kalmte jij kunt uit blijven stralen, hoe meer je dier dat over zal nemen. Dus bewust even de rust opzoeken in jezelf, door bijvoorbeeld een korte meditatie of Heart Hug TTouch kan heel veel doen voor je dier.

 

Vind je dat laatste lastig? Oefening baart kunst, wil je daar graag tips, advies of begeleiding voor, kan je altijd afspreken voor een chatsessie met mij (voor al mijn opties en actie tarieven bij vuurwerkangst, klik hier).

 

Wat je echt beter niet kunt doen is doen alsof je dier zich aanstelt en het meeslepen naar buiten ondanks het geknal als je dier aangeeft dat echt niet te willen. Helaas zijn er nog steeds hondenscholen die dit aanraden, maar gelukkig is de gedragswetenschap inmiddels een stuk verder ontwikkeld en weten we dat dit alleen maar averechts werkt. Het enige wat je daarmee bereikt namelijk, is dat je de angst hooguit versterkt en je dier jou bovendien minder kan vertrouwen en dus totaal geen steun aan jou heeft, nu hij of zij het zo hard nodig heeft. 

 

Natuurlijk heb je ook vuurwerk trainingen en vuurwerk cd’s. Als je die wilt toepassen: doe dit alleen onder 1 op 1 begeleiding van iemand die weet waar ze mee bezig is! Want als dit niet goed gebeurd, kan je hiermee ook de angst versterken. En voor de duidelijkheid: hiervoor kun je niet bij mij terecht.

 

Tip 2: Bach Bloesem remedies

Veel mensen kennen de Rescue Remedy en die wordt vaak ook geadviseerd bij vuurwerkangst. Helaas is dat lang niet altijd afdoende en ik adviseer altijd om een Bach mix op maat te laten maken als je dier last heeft van vuurwerkangst.

 

Rescue is ideaal om te gebruiken als je dier voor de eerste keer schrikt van een knal, het is ten slotte de eerste hulp remedie. Maar als er echt al angst voor vuurwerk ontwikkeld is, kan je beter een mix op maat laten samenstellen. Om maar een voorbeeld te geven, de remedie voor benoembare angsten, angst voor vuurwerk bijvoorbeeld, zit niet in de rescue!

 

Bach Bloesem remedies werken op de gemoedstoestand. Zo heb je dus een remedie voor benoembare angsten, voor ongeduld, voor intolerantie, overenthousiasme, depressie, paniek, enzovoorts. De Bach remedies geven een bepaalde trilling af die overeenkomt met de positieve kant van deze gemoedstoestanden. angst wordt daardoor omgezet in vertrouwen, ongeduld in geduld, haat in liefde, enzovoorts. 

 

Het kan zijn, zeker bij heftige problematiek, dat je ziet dat de remedies hun werk doen, maar er daarna andere remedies / gemoedstoestanden onder de laag die als het ware nu is weg gepeld tevoorschijn komen. Dat noemen we 'het pellen van de ui'. Hoe meer laagjes je weg pelt, hoe beter je dier in balans komt en soms kan je ineens een onverwachte emotie naar boven zien komen. Daarom adviseer ik om bij dieper liggende problemen minstens 3x af te spreken om te kijken welke Bach remedies op dat moment nodig zijn, met een tussenliggende periode van ongeveer 3 weken. 

 

Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar denk aan een dier dat eerst vooral heel angstig is, en daarna ineens agressie gaat vertonen. Omdat de angst weg is, kan de volgende laag, bijvoorbeeld intolerantie of afgunst, naar boven komen. Dat wil niet zeggen dat de agressie wordt veroorzaakt door de Bach en deze averechts werkt, nee, dat wil juist zeggen dat de Bach haar werk heeft gedaan en er simpelweg nieuwe remedies nodig zijn. 

 

Je kunt op twee manieren bij mij een Bach Bloesem mix op maat laten samenstellen:

 

Alleen nu als actie bij vuurwerkangst: door mij een foto te sturen van je dier, dan leg ik contact met je dier en vraag / voel ik aan de hand van dat contact welke remedies nodig zijn.

 

De andere optie is dat je afspreekt voor een chat sessie, dan doe ik in principe hetzelfde, maar kan jij ook vragen stellen aan je dier en geef ik je meer tips mee op basis van wat je dier aangeeft. Ook krijgt je dier tijdens een chatsessie altijd ook healing. 

 

Tip 3: Voeding en supplementen

Een andere natuurlijke manier van ondersteunen is via voeding en supplementen. Zo heb je bijvoorbeeld Puur Rust, die juist de stofjes bevatten die het lichaam nodig heeft (lees: er snel doorheen jaagt) bij veel stress. Goede voeding, liefst een goede kwaliteit vers vlees voeding, kan helpen en door extra groentemix toe te voegen kan je ook zorgen voor extra tryptofaan (één van de stofjes die ook in de puur rust zitten), een aminozuur die in groente zit en belangrijk is bij het aanmaken van serotonine, één van de geluks- en dus anti-stress hormonen.  Juist de combi van groente, waar de tryptofaan in zit, met vlees zorgt voor een betere opname. Zelf geef ik voeding van ANIfit aan mijn dieren. Wil je daar meer informatie over, mag je altijd vrijblijvend contact opnemen! 

 

Voor zowel Bach als suppletie geldt: begin er op tijd mee, eind oktober of begin november! Zo heeft het de tijd om zijn werk te doen. 

 

Tip 4: De Tellington TTouch® methode / Thundershirt

TTouch, of volledig de Tellington TTouch methode, is een hele zachte aanrakingsmethode waarmee je je dier kunt helpen spanning af te laten vloeien en angst te verminderen. Zoek een TTouch practitioner bij jou in de buurt, of spreek af voor een chatsessie met mij als je hier meer over wilt weten. Natuurlijk mag je ook gewoon eerst meer informatie inwinnen voor je afspreekt voor een sessie: vragen staat vrij! 

 

Een onderdeel van TTouch zijn ook hulpmiddelen als bandages / bodywraps, elastische bandages die je op een bepaalde manier LOSJES (het mag aansluiten, maar niet strak zitten) aanbrengt op het lijf, die voelen als het ware als een steuntje in de rug of een knuffel. Hier van afgeleid is het inmiddels bekende Thundershirt. Deze is tegenwoordig op veel plekken te koop gelukkig, ook online. 

 

Extra tips voor het gebruik van een Thundershirt:

  • Begin met aanwennen van het thundershirt in rustige tijden, zorg dat je dier het niet gaat associëren met enge situaties dus.
  • Doe het Thundershirt niet te strak, laat het net aansluiten.
  • Je kunt ook een gewoon t-shirt gebruiken (afhankelijk van de grootte van je dier en de maat t-shirt die je hebt). Een v-hals is daarbij fijn, en dan doe je de v op de rug, dus andersom dan dat wij hem zelf aan zouden doen. Vastzetten zodat het aansluit met veiligheidsspelden (het liefste die je goed kunt vergrendelen dat ze niet per ongeluk open gaan en in je dier prikken)
  • Zorg dat je je dier blijft observeren, soms wordt een Thundershirt / T-shirt te veel na een tijdje en dan kun je hem dus beter uit doen.

 

Tip 5: Healing

Vorig jaar heb ik een speciale vuurwerk healing reeks gehouden, waarin ik de dieren die zich hiervoor aangemeld hadden de laatste weken van het jaar elke dag healing stuurde, met de intentie dat deze met name op (de onderlinge oorzaken van) de vuurwerkangst zou werken. 

 

Daar heb ik enorm veel positieve feedback op gekregen, o.a. van Joy, die dit als aanbeveling schreef: “De speciale healing betreft vuurwerk angst voor onze Luna, heeft mega goed gewerkt! uiteraard meerdere fijne ervaringen al gehad dankzij Ellen. Maar nogmaals wat een aanrader! Dank Ellen! x”

 

Vanwege het succes van vorig jaar ga ik dit jaar opnieuw een healing reeks voor vuurwerkangst geven!

 

Natuurlijk zijn er meer goede healers, of misschien ben je zelf wel een healer in welke vorm dan ook. Het is in ieder geval een goede optie om mee te nemen!

 

Tip 6: Zoek nu hulp en geef niet op!

Als je dier echt heel bang is, is dat een hel voor zowel je dier als jouzelf. Maar… het is een angst die overwonnen kan worden. Soms heel gemakkelijk en soms heeft het tijd nodig. Dus weet je zelf niet hoe je dit aan moet pakken: zoek dan iemand om je te helpen! Iemand die bij jou past en die methodes gebruikt die jou aanspreken.

 

Ben ik dat? Ik help jullie heel graag! Alle verschillende opties vind je onderaan deze pagina. 

 

Maar eerst nog een voorbeeld dat heftige vuurwerkangst overwonnen kan worden: mijn eigen Berlioz. Hij is nu bijna 16 en ruim 14,5 jaar bij ons. 

 

Drie jaar geleden kwam Berlioz 31 december ‘s avonds naar beneden, hij wilde wel wat lekkers, gaf hij aan. Ik wist ik niet wat ik zag en was ik zo blij en trots! 

 

Hij is namelijk vanaf dat ik hem kreeg (en daarvoor dus waarschijnlijk al) doodsbang geweest voor vuurwerk. Al was er maar 1 harde knal, hij zat onder het bed. Dus met oud en nieuw kwam hij zeker 31 december ‘s avonds echt niet tevoorschijn en had ik water, lekkers en natuurlijk ook water met Bach druppels er in onder het bed staan en een kattenbak in de slaapkamer (niet dat hij daar wat mee deed, maar het ging om het idee;). 

 

Het heeft bij hem echt jaren gekost. Het ging van super bang en gestrest onder het bed liggen, naar onder het bed liggen omdat het daar rustiger is. Dus ja, nu ligt hij nog wel een groot deel van de laatste dagen van december onder het bed, maar dat is vooral om aan de prikkels te ontkomen en omdat hij daar rust vindt, niet omdat hij er nog verstijfd van angst onder ligt. Hij eet en drinkt ook gewoon en komt af en toe ook ff gezellig bij ons. En om een beeld te geven, het is hier de laatste dagen voor oud en nieuw echt net een oorlogsgebied qua knallen! Iets waar ik zelf ook niet heel tof vindt trouwens, al dat lawaai, om van de stank maar te zwijgen.

 

En bij de gemiddelde knallen, ook een flink aantal achter elkaar, die hier in Glanerbrug helaas het hele jaar wel doorgaan, (leuk joh, vuurwerk afsteken, pffff…), blijft hij gewoon lekker op zijn stoel liggen, hij kijkt hooguit even op, maar dat doe ik ook ;) 

 

Kortom, de jaren van Bach, Healing, TTouch en gewoon veel liefde en geduld hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen, geef dus ook niet te snel op. Wordt het dit jaar niks, begin dan volgend jaar met het goede voornemen dat je er alles aan gaat doen in 2021 om de volgende jaarwisseling dragelijker te maken!

 

Het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar hulp die bij jullie situatie past. Soms is het fijn als iemand je dier healing geeft of een fles Bach voor je samenstelt, omdat je zelf simpelweg het er niet bij kunt hebben om veel tijd en energie in de angst van je dier te stoppen. Misschien wil je graag ook zelf ondersteuning voor je eigen vuurwerkangst. En soms wil je graag gewoon meer weten over hoe je je dier nog verder kunt helpen. 

 

Daarom bied ik je dit jaar verschillende opties aan waar je uit kunt kiezen als je hulp wilt bij vuurwerkangst. Of je nou kiest voor de healing reeks, voor een Bach mix op maat, een chat sessie of een combinatie van dat alles.

 

Kies welke optie(s) voor jou het beste passen. Bij twijfel, overleg gerust eerst met mij wat het beste past bij jou! Vragen staat altijd vrij! Hiervoor kun je gebruik maken van het contactformulier.

 

Alle opties kun je terugvinden op de pagina 'Tarieven en opties vuurwerkangst'